Gedenkplek overledenen in gebruik genomen

26 mei 2022

Aan het begin van het feest ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van het Straatpastoraat werd de gedenkplek ‘geopend’. Op een plaquette zijn ruim 155 namen aangebracht van mensen, die betrokken of bekend waren bij het Straatpastoraat, die in de afgelopen twintig jaar zijn overleden.
Een aantal van hen is begraven in de graven die het Straatpastoraat heeft op begraafplaats Oud Eik en Duinen. Elk jaar zullen begin november rond Allerheiligen de namen van de overleden mensen van het afgelopen jaar worden toegevoegd.
Op de gedenkplek in de tuin van het Stadsklooster aan het Westeinde is ook een kunstwerk geplaatst van kunstenaar en ontwerper Nick Farmer. Op een sokkel is een straatsteen te zien waar een stukje vanaf gebroken is. Symbool voor de mensen die wel ‘los’ van ons zijn, maar met wie we voor altijd verbonden zullen blijven.
Boven de namen staat de tekst: “Op vleugels gedragen door de liefde”

Met het uitspreken van enkele toepassende woorden door het team van (oude en nieuwe) pastors en het loslaten van drie witte duiven werd de gedenkplek officieel in gebruik genomen.   
Daarna begon in de tuin het feest ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van het Straatpastoraat, waar ook afscheid genomen kon worden van (wegens pensioen) vertrekkend straatpastor/teamleider Klaas Koffeman. Het werd een zeer geslaagd feest, met smakelijke hapjes en drankjes, waarbij de sfeer verhoogd werd door muziek van de ‘Guilty Pleasure Band’.
Naar schatting werd het feest bezocht door zo’n 200 bezoekers.

Hanneke Allewijn maakte een mooi filmpje over de totstandkoming van de gedenkplek. We zijn Nick Farmer en Ron Dartsworld veel dank verschuldigd, niet alleen voor hun prachtige werk, maar ook voor de financiële ondersteuning die zij hebben geboden.

In het Nieuws van TV West van donderdag 19 mei is een item gewijd aan de gedenkplek, waarin scheidend straatpastor Klaas Koffeman toelichting biedt.
Via deze link kunt u de uitzending terugzien. Het item over het Straatpastoraat begint (na de reclames) ongeveer bij minuut 12.57