Veertig dagen: thema 'gezichten zien' voortgezet

3 maart 2021

Vóór de corona-uitbraak hebben we vorig jaar nog twee vrijdagen aandacht kunnen besteden aan de schilderijen van de Russisch-Duitse schilder Alexej von Jawlenski (1864-1941). In de laatste twintig jaar van zijn leven hield hij zich bijna uitsluitend bezig met het menselijk gezicht. Hij probeerde de mystieke beleving van de mens, het verlangen naar God, weer te geven in kleurrijke en toenemend abstracte portretten. 

Net als vorig jaar worden de vieringen in de kapel bepaald door een wekelijkse beeldmeditatie. Onder meditatieve muziek van Arvo Pärt kijken we samen naar een afbeelding en daarna bespreken we met elkaar welke gevoelens en reacties dit bij ons oproept. 

Na de beeldmeditatie volgt de woordmeditatie, waarin we kort reageren op een door de voorganger bij het gezicht gekozen bijbelgedeelte. Samen zoeken we naar verbindingen met het voor de beeldmeditatie gekozen portret.  

Omdat we week-om-week nog steeds in twee groepen (zie data) moeten werken, kunnen we op de zes vrijdagen van de veertigdagentijd nog drie van de vier openstaande thema's behandelen. 
Met behulp van muziek, beelden en verhalen richten we gaandeweg het gezicht naar Pasen. 

Door hier te klikken kun je het boekje openen dat we in deze weken in de kapelvieringen gebruiken.