Tweestromenland ondersteunt Straatpastoraat

11 augustus 2021

Wie op het grond van het opschrift de indruk kreeg dat er een Protestantse Gemeente bestaat in Iran of Irak, heeft het (voor zover wij weten) mis. De Protestantse Gemeente Tweestromenland ligt op het eiland Voorne Putten, tussen Spijkenisse en Brielle, en is ontstaan uit een samenwerking van de Protestantse kerken in Abbenbroek, Geervliet, Heenvliet en Zwartewaal.

De band met het Straatpastoraat in Den Haag is ontstaan doordat straatpastor Klaas Koffeman aan het begin van zijn loopbaan predikant geweest is in deze dorpen. Het was dan ook wel passend dat hij in de Martinuskerk in Zwartewaal mocht voorgaan bij de afsluiting van het project.

De actie in de gemeente is begonnen in 2019 en is vanwege corona met een jaar verlengd tot in 2021. Niet alleen werden er collectes gehouden en giften ingezameld, maar ook werden er daadwerkelijke tekenen van verbondenheid verzonden. In de winter werden er sjaals, mutsen en wanten gebreid en in Den Haag uitgedeeld, tegen Nieuwjaar werden er wenskaarten geschreven en aan de bezoekers van het Straatpastoraat uitgereikt en men maakte prachtige zelfgekleurde placemats voor Pasen. De jeugd hield onder meer een 'actie vogelhuisjes' en een soepactie. Bij de start van het project in 2019 gaf Klaas Koffeman een presentatie over het werk van het Straatpastoraat.

Op zondag 1 augustus mocht hij als voorganger en vertegenwoordiger van het Straatpastoraat het dak van een modelhuisje tillen (zie fotootje op nieuwspagina).  Op de achterkant stond het bedrag vermeld dat in deze twee jaar door de gemeente Tweestromenland is ingezameld. Het is een prachtig bedrag van meer dan € 5000 geworden, waar de collecte die op 1 augustus zelf werd gehouden nog aan wordt toegevoegd.

Het Straatpastoraat is deze kerkelijke gemeente zeer erkentelijk. Niet alleen vanwege het zeer welkome geldbedrag, maar ook vanwege de morele ondersteuning die via deze actie aan het werk in Den Haag werd gegeven.
Een zeer passende geste, want de straatpastors doen hun werk immers in dienst van de gezamenlijke kerken. Niet alleen kerken uit Den Haag, maar ook uit de regio, vanwaar veel mensen zonder dak ook naar de stad komen. 

Wellicht een leuk idee voor andere gemeenten en parochies?!