Reactie Straatpastoraat Den Haag op youtube-filmpje

15 augustus 2020

Het Straatpastoraat Den Haag heeft verschillende reacties ontvangen n.a.v. een youtubefilmpje waarin fragmenten van een begrafenis te zien zijn waarbij een medewerker van de Haarlemse Stichting Stem in De Stad aanwezig is.

Deze reacties komen waarschijnlijk voort uit het feit dat deze medewerker eerder bij het Straatpastoraat Den Haag werkzaam was. Van maart 2019 tot en met februari 2020 was zij actief bij ons, niet als pastor maar als vrijwilligerscoordinator. Sinds maart 2020 werkt zij als straatpastor voor de Stichting Stem in de Stad in Haarlem.

Voor alle duidelijkheid willen wij inzicht geven in de werkwijze van het Straatpastoraat Den Haag wanneer er iemand overlijdt die bij ons bekend is. In zo’n geval is er contact tussen de straatpastors en de Sociale Dienst, die onderzoek doet of er nabestaanden zijn die verantwoordelijkheid willen nemen voor de uitvaart. Mocht dat niet het geval zijn, dan organiseert het Straatpastoraat in overleg met de Sociale Dienst de begrafenis en wordt de overledene bijgezet in de graven die eigendom zijn van het Straatpastoraat Den Haag.

Hoewel er onder de bezoekers van het Straatpastoraat Den Haag ook moslims zijn, heeft het Straatpastoraat tot op heden nog geen begrafenis van een moslim verzorgd.  Mocht dit in de toekomst wel gebeuren dan nemen wij, na eventueel overleg met nabestaanden, contact op met een islamitisch geestelijke om te overleggen over de wijze van teraardebestelling.

Voor een verklaring van de Gemeente Haarlem, zie: https://www.haarlem.nl/nieuws/uitvaart-van-de-heer-madi-soh/